
 

 

Key Issues: Free Movement of Workers – Preliminary Ruling  

Case:  Gemeinsamer Betriebsrat EurothermenResort Bad Schallerbach 
GmbH v EurothermenResort Bad Schallerbach GmbH 

Reference: Case C-437/17, CJEU (Fifth Chamber), 13 March 2019  

Legislation: Article 45 TFEU, Regulation (EU) No 492/2011 

   

 Background  

Eurothermen is a company operating in the tourism sector. It has its headquarters in 
Austria and employs a number of workers who have completed previous periods of 
service with different employers in the territory of Member States other than 
Austria. The Works Council of Eurothermen (as the competent body for the company’s 
employees) brought an action against Eurothermen concerning the entitlement to 
paid annual leave of employees of that company who have completed previous 
periods of service with different employers in the territory of Member States other 
than Austria. 

According to the Works Council, the fact that, under Austrian national law, only a 
maximum of five years of previous periods of service with other employers established 
in other Member States is taken into account constitutes a restriction on the free 
movement of workers, guaranteed in Article 45 TFEU. The Works Council claims that, 
in accordance with EU law, those previous periods of service should be taken into 
account in their entirety, with the result that all workers with 25 years of professional 
experience are entitled to a sixth week of holiday in accordance with Austrian national 
law. 

The request made by the Works Council was dismissed at first instance by the 
Regional Court, Wels, Austria and, on appeal, by the Higher Regional Court, Linz, 
Austria  

The Supreme Court, Austria, before which an appeal on a point of law was brought, 
had doubts as to whether legislation such as that at issue in the main proceedings 
constitutes indirect discrimination, in the light of the combined provisions of Article 45 
TFEU and of Article 7(1) of Regulation No 492/2011, or an obstacle, within the 
meaning of Article 45 TFEU. In those circumstances, the Supreme Court decided to 
stay the proceedings and to refer a question to the Court of Justice of the EU (CJEU) 
for a preliminary ruling. 



 

Consideration by CJEU 

  As a preliminary point, the CJEU noted that Article 45(2) TFEU prohibits all 
discrimination based on nationality between workers of the Member States as regards 
employment, remuneration or other conditions of work and employment. Article 7(1) 
of Regulation No 492/2011 constitutes merely the specific expression of the principle 
of non-discrimination laid down in Article 45(2) TFEU within the specific field of 
conditions of employment and work and must therefore be interpreted in the same 
way as that Article. 

Since the entitlement to paid annual leave conferred on workers unquestionably 
forms part of the field of employment and work conditions, the national legislation at 
issue in the main proceedings therefore comes within the scope of those provisions. In 
that regard, it is settled case-law that the equal-treatment rule laid down in Article 45 
TFEU and in Article 7 of Regulation No 492/2011 prohibits not only overt 
discrimination by reason of nationality but also all covert forms of discrimination 
which, through the application of other distinguishing criteria, lead in fact to the same 
result. 

In that context, the CJEU has stated that a provision of national law — even if it 
applies regardless of nationality — must be regarded as indirectly discriminatory if it is 
intrinsically liable to affect workers who are nationals of other Member States more 
than national workers and if there is a consequent risk that it will place the worker 
from a different Member State at a particular disadvantage, unless it is objectively 
justified and proportionate to the aim pursued. 

As regards the existence of possible discrimination, it is important to note that 
national legislation, such as that at issue in the main proceedings, puts in place a 
difference in treatment between workers based on their seniority with their current 
employer. According to that legislation, the years worked with one or more previous 
employers account only for a maximum of five years of professional experience even if 
their actual number exceeds five, with the result that a worker with a total of 25 years 
of professional experience who has completed at least 20 of those years with his 
current employer is entitled to six weeks’ paid annual leave, whereas a worker with a 
total of 25 years of professional experience but who has not completed 20 of those 
years with his current employer is entitled to only five weeks’ paid annual leave. 

It follows that, as such legislation is applicable without distinction to all workers who 
have completed at least 25 years of service, regardless of their nationality, it cannot 
give rise to discrimination based directly on nationality.  

In order for the difference in treatment between workers, based on their seniority 
with their current employer, to be regarded as indirectly discriminatory it must, by its 
very nature, be liable to have a greater effect on workers who are nationals of other 
Member States than on national workers. However, the CJEU found nothing to 



indicate that Austrian workers normally remain in the service of their current 
employer for 25 years. Consequently, it has not been established that the legislation in 
question gives Austrian workers in particular an advantage over workers who are 
nationals of other Member States. 

 The CJEU held that: 

 Article 45 TFEU and Article 7(1) of Regulation (EU) No 492/2011 must be 
interpreted as not precluding national legislation, such as that at issue in the 
main proceedings, under which, for the purposes of determining whether a 
worker with 25 years of professional experience is entitled to an increase in his 
paid annual leave from five to six weeks, the years of service completed with 
one or more employers prior to the start of the worker’s period of service with 
his current employer account for only a maximum of five years of professional 
experience, even if their actual number is more than five.  

  Why is this decision important? 

It is common practice for an employer to award a senior employee, who has 
completed a prescribed period of service, with additional holiday entitlement. This 
judgment makes clear that national legislation may enable the employer to exclude or 
limit service completed by the employee with other employers in another Member 
State.     
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